Család
Hogyan kerüljük el a pelenka okozta kiütéseket?

Hogyan kerüljük el a pelenka okozta kiütéseket?

Ha kisbabánk van, nagy eséllyel fogunk találkozni pelenka kiütéssel. A legtöbb újszülött valamikor megkapja élete során, de szerencsére általában ártalmatlan, ha megfelelően kezeljük. Ha egy újszülött naponta körülbelül 10-szer (hetente 70-szer) szorul pelenka cserére, az sok pelenkát és sok potenciális pelenka kiütést jelent.

A legtöbb pelenkakiütés azért fordul elő, mert a baba bőre érzékeny, és nehezen kezeli a nedvességet és a pelenkában található szennyeződéseket. A pelenkakiütés általában vörösnek és dudorosnak tűnik, és néhány napon belül elmúlik meleg fürdővel, pelenkakrémmel és egy kis extra levegőztetéssel. Pelenkakiütés esetén a pelenka alatti bőr vörös és irritált. Megjelenhet a baba fenekén vagy a nemi szervén, vagy csak bizonyos helyeken, és előfordulhat, hogy nem érinti a bőrredőket.

A pelenkakiütést úgy tudjuk legkönnyebben megelőzni, ha gyakran kicseréljük a baba pelenkáját, különösen székletürítés után. Minden csere alkalmával alaposan tisztítsuk és szárítsuk meg a baba bőrét. Néhány centiméternyi langyos víz a legjobban megtisztítja a bőr.

Miután megtisztítottuk a területet enyhe szappannal és vízzel vagy törlőkendővel, vigyünk fel egy kis sebkezelő krémet. Előnyösek a cink-oxidot tartalmazó krémek, mert gátat képeznek a nedvességgel szemben.

A textilpelenka használata is teljesen biztonságos, csak arra kell figyelnünk, hogy festék- és illatanyagmentes mosószerben mossuk ki őket.

Ha lehetséges, hagyjuk, hogy a baba a nap egy részében pelenkátlanul legyen. Ez lehetőséget ad a pelenka alatti bőr kiszellőzésére. Ha a pelenkakiütés több mint 3 napig fennáll, vagy rosszabbodni látszik, hívjuk a gyerekorvost. Lehet, hogy gombás fertőzés, amelyre nem elegendőek a házipraktikák.

Pelenkázás előtt mindig alaposan mossunk kezet, de utána se felejtsük el. Minden székletürítés után, vagy ha a pelenka nedves, fektessük a babát a hátára egy sima, biztonságos felületre. A megemelt oldalas pelenkázóasztal a legjobb, hogy a baba ne tudjon legurulni. A biztonságos pelenkázás érdekében távolítsuk el a piszkos pelenkát, és a nedves törlőkendővel finoman töröljük tisztára a baba nemi szervét. Lányoknál a hüvelyi vagy húgyúti fertőzés elkerülése érdekében töröljük le elölről hátrafelé.

Különösen érdemes kiemelt figyelmet fordítani a baba bőrére, ha a család tagjai között előfordulnak érzékenyebb bőrrel rendelkező egyének.