Otthon
Milyen étel készítésére jó az öntöttvas edény?

Milyen étel készítésére jó az öntöttvas edény?

Az indukciós- és az elektromos főzőlapok korában ismét fénykorát éli az öntöttvas edény. Persze az öntöttvas edény használata nem pár évszázada kezdődött, az 1200 évek óta velünk lévő edények sokoldalúságára sokan még 2022-ben is rácsodálkoznak. Az öntöttvas edény még ma is rendkívül időtálló és tartós edényként híresült el.

Az öntöttvas edények talán a legnehezebb konyhai eszközök közé tartoznak, lassan melegszenek fel, viszont sokáig tartják a hőt és nagyon jól oszták el azt az étel körül. Ezzel szemben például a rozsdamentes edények könnyebbek, mint az öntöttvas edények, de még mindig meglehetősen súlyosak, de ezek az edények is tartósak, nem karcolódnak könnyen és nincs semmilyen egészségügyi kockázat a használatukban. A kerámia edények nem tapadnak és nem is kozmál oda bennük az étel. Kevéssé sérülékeny a teflonhoz képest, de persze nem érdemes nagyon kapargatni a kerámia edényeket sem. Ha arra törekszünk, hogy legyen a konyhánkban tapadásmentes serpenyő, akkor érdemes lehet beruházni egy kerámia vagy teflon bevonatos eszközre, ezekbe a típusú serpenyőkben nagyon kevés zsiradékot kell használni. De vajon miket is érdemes készíteni ezekben az edényekben, nézzünk például három receptet az öntöttvas edénybe.

1. Steak

Mivel az öntöttvas edény lassan melegszik fel (akár 5-10 percbe is beletelik), de annál jobban és egyenletesebben tartja a hőt egy steak elkészítésénél jó, ha mindenhol egyformán éri a húst a serpenyő. A hentesnél igyekezzünk olyan bélszínt keresni, amin körben van egy vékony (maximum egy centiméter vastag) zsírréteg, a sütés előtti pillanatokban kicsit sózzuk, borsozzuk majd helyezzük a jól felmelegített edénybe. Hagyjuk sülni a serpenyőben oldalanként körülbelül négy percig, majd helyezzük sütőbe, 230 fokra, 14 percen keresztül. Miután kivettük a sütőből, pihentessük picit egy fóliával letakarva, tepsis burgonyával tálalhatjuk is.

2. Shakshuka

Ezt az isteni keleti lecsót is bátran készthetjük öntöttvas edényben. A paradicsomokat apróra vágjuk, adunk hozzá kaliforniai paprikát és egy kis paradicsompürét. Ízesítjük sóval, borssal, chilivel, római köménnyel és paprikával és 5-7 perc alatt összerottyantjuk. Amikor jó sűrű lett a közepébe ütünk 5-6 tojást, lefedjük egy fedővel és lassú tűzön megvárjuk amíg a lecsón szépen átsülnek a tojások. Egy kis petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

3. Francia pirítós

A francia pirítóst itthon leginkább édes reggeliként fogyasztjuk, miközben a franciáknál ez az étel inkább desszert. Ettől függetlenül bármely napszakot fel tud dobni. A francia pirítós legjobb valamilyen kaláccsal. A bundás kenyér mintájára tojásba forgatjuk, viszont a tojásba mézet, fahéjt és egy kis kardamont teszünk a só, bors helyett. Beleforgatjuk a mézes tojásba a kalácsot, majd vajas serpenyőben jól átsütjük. Juharsziruppal és vanília fagyival tálalva extra finom!