Otthon
Milyen poharak kellenek még otthonra a pezsgős pohár mellé?

Milyen poharak kellenek még otthonra a pezsgős pohár mellé?

Amikor elmegyünk étterembe vagy koktélozni, akkor minden italt a hozzá tökéletesen passzoló pohárban szolgálnak fel. A legtöbben hasonló maximalizmusra törekszünk, amikor otthon megkínálunk valakit egy ebéd vagy vacsora alkalmával. Egyértelmű azonban, hogy otthon nem lehet annyi pohár készletet tartani, mint az éttermekben, viszont néhány alapvető pohárfajta, amit mindenképpen érdemes beszerezni. A megfelelő minőségű pohár ugyanis nagyban befolyásolja az ital aromáját, ízét és élettartamát is.

A poharaknál alapvetően háromféle típust különböztetünk meg: talpas pohár, talpas pohár kevert italokhoz és talp nélküli poharak.

1. Pezsgős pohár

A minőségi pezsgőhöz minőségi pezsgős pohár dukál, hiszen ha nem jó minőségű a pezsgős pohár, amiben az italt adjuk, akkor könnyen kiszöknek a pohárból a buborékok. A buborékok pedig egy pezsgő minőségét jelzik. A megfelelő pezsgős pohár kiválasztásakor fontos, hogy a poharaknak mindig legyen hosszú szára, hiszen a pezsgős poharat, a boros pohárhoz hasonlóan mindig a száránál fogjuk meg. A pohár szája széles, az alja pedig csúcsos legyen, hiszen fontos, hogy érezzük a pezsgő illatát és esztétikai szempontból pedig szép, amikor egy sorban gyűlnek fel a buborékok. A kristály egy olyan anyag, ami jó ha van otthon, kezdve a kristály váza betárazásán túl, egészen a kristály poharakkal bezáróan, ez a nemes anyag fontos kelléke otthonunknak.

2. Pálinkás pohár

A pálinkás pohár alap felszereltségnek számít bármilyen magyar háztartásban. A rövid italos poharakból találunk talpasat és talp nélkülit is. A szokásos talpas poharaktól sokkal jobban megőrzi az ital aromáját a formás, tulipános változat.

3. Whiskys pohár

Ha valaki whiskeyt akar otthon fogyasztani, a whiskys pohárral kapcsolatban talán az egyik legfontosabb kitétel, hogy átlátszó legyen, hiszen az ital minőségéről annak színe is árulkodik. Ha szeretjük jéggel a whiskeyt, akkor érdemes vastagabb falú verziót választani és a pohár űrtartalma is legyen 1-2 decis minimum.

4. Boros pohár

A legalapvetőbb dolog a boros poharak választásánál amire figyelni kell, az az, hogy vörös- vagy fehérboros poharakat választunk-e. A vörösboros pohár sokkal öblösebb és nagyobb, hiszen fontos a vörös boroknál, hogy nagyobb felületen találkozzanak levegővel. A fehér boros poharak magasabbak és keskenyebb a szájuk, jól megőrzik a gyümölcsösebb és fűszeresebb borok ízeit.