Otthon
Fotel vagy lounge szék – mi kerüljön az otthonunkba?

Fotel vagy lounge szék – mi kerüljön az otthonunkba?

Egy otthon berendezése nagy feladat, akár kezdők vagyunk benne, akár a tapasztalt költözők sorait erősítjük. A nagy bútorkínálat nem segíti meghozni a döntést, hogy milyen fotel, kanapé, sarokkanapé vagy esetleg kanapéágy kerüljön a lakásba. Persze a lakás más szobáiba is van bőven választék, tudja ezt bárki, aki próbált már zöld ágra vergődni a konyhabútorok között. Az egyik ilyen gyakori dilemma például, hogy fotel vagy lounge szék kerüljön a szobába.

Bár hasonló funkciókat kínálnak, főként a kialakítás tekintetében különböznek egymástól. Bár mind a fotel, mind pedig a lounge szék fő funkciója, hogy helyet biztosítson, ahol leülhetnek, pihenhetnek, valójában a különböző típusú székek más-más célt szolgálnak. Egy kényelmes fotel mindig oldalsó támasztékkal van kialakítva, hogy kényelmesen pihentessük a karunkat vagy a könyökünket, addig egy lounge széknek nem kötelező eleme a karfa.

Épp ezért a fotel általában lakóterekben található, mivel tartósan kényelmes ülőhelyet biztosít bárkinek, a lounge székek jellemzően az otthonunkon kívüli helyeken használatosak, például a szállodai lobbikban, irodákban, hogy az emberek rövid ideig pihenjenek bennük.

A legtöbb lounge szék háttámlája állítható és mozgatható, különféle üléspozíciókat lehetővé téve a rajtuk megpihenők számára. A változatos preferenciák, stílusok és funkciók kielégítésére tervezett lounge székeket gyakran használják olyan helyeken, ahol előfordul a lazább testtartás, például irodákban, várótermekben vagy közösségi terekben.

A fotel az egyik legfontosabb funkcionális darabja minden olyan belső térnek, ahol gyakran megfordul kisebb-nagyobb közösség, legyen az a baráti társaság vagy a család. A fotelek különböző kivitelben és színekben kaphatók, és látványossá varázsolják a lakóteret. Karfával vagy oldaltámlával vannak felszerelve, kényelmesen ülhetünk benne a nap több órájában, könyvet olvasva vagy vendégek között is ideális választás egy jó fotel. Gyakran előforduló típus a fotelágy, ami átalakítható és könnyen fekvőhellyé konvertálható.

A foteltől eltérően a lounge szék olyan helyet kínál, ahol pihenhetünk egy fárasztó nap után, vagy egyszerűen csak stílusos kiegészítőjévé válik a lakásnak. Minden lounge széket úgy terveztek, hogy alacsonyabb és jobban dönthető legyen a kényelem érdekében, de a tökéletes választás kiemeli a helység stílusát, megtestesíti a tervezési céljainkat, és pihenésre csábít.